Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!  

 • Rólunk
 • Letöltések
 • Fejlesztőknek
 • Hírek
 • Piatnik Klub
 • Kapcsolat
 • Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!

   

  Hírek

  200 éves a Piatnik, ünnepeljetek velünk!

  2024.03.21 10:10
  200 éves a Piatnik, ünnepeljetek velünk!

  Örömmel tudatjuk veletek, hogy a “Wiener Spielkartenfabrik Ferd. Piatnik & Söhne“ kártyagyár 2024-ben ünnepli a 200 éves fennállását. A jubileum alkalmából megosztunk veletek néhány izgalmas eseményt a cég történetéből és azt is eláruljuk, hogy melyik az 5 legnépszerűbb társasjátékunk.

  Készen álltok az időutazásra?

  A kezdetek

  A Piatnik cég története 1824. május 14-én kezdődött, amikor Anton Moser megalapította kártyafestő üzemét Bécsben. Itt dolgozott kártyafestő-segédként Ferdinand Piatnik, aki az alapító halálát követően szerelembe esett a férfi özvegyével. Érzelmei viszonzásra leltek, hamarosan össze is házasodtak, Piatnik pedig az üzem vezetője lett 1843-ban. Kreatív ötleteinek, kézműves jártasságának és kiváló üzleti érzékének hála sikeres vállalkozást épített.

  Családi vállalkozás született

  Később a három fia is bekapcsolódott az üzletbe és számos olyan kártyajáték-motívumot dolgoztak ki, amik még ma is híresek. Ilyen például a „kettős német”, az egymással tükörképként szembefordított félalakjaival Schiller „Tell Vilmos” színdarabjából, valamint az osztrák tarokk-lap és számos joker- és römi-kártyalap. Piatnik 1885-ben bekövetkezett halálát követően a fiai vitték tovább az üzemet.

  Bővült a társasjátékok kínálata

  Döntő jelentőségű volt, amikor a termékpaletta 1956-ban táblajátékokkal, 1966-ban pedig részletgazdag puzzle-okkal bővült. Ezt követően pedig már a saját fejlesztésű társasjátékok is felkerültek a palettára. A 21. században a cég terjeszkedésnek indult, leányvállalatok jöttek létre Mönchengladbachban, Prágában és Budapesten.

  Az 1824-ben kártyafestő üzemként alapított Ferd. Piatnik & Söhne ma Európa legjelentősebb táblajáték- és játékkártya-kiadói közé tartozik, Ausztriában pedig a legnagyobbnak számít. Activity, Tick Tack Bumm, Smart 10, Speedy Roll, DKT - ez a cég 5 legismertebb társasjátéka, amit nem csak mi, hanem ti is nagyon szerettek.

  Örülünk, hogy a Piatnik-közösség tagjai vagytok és reméljük, hogy a társasjátékaink még sok-sok éven át vidámságot csempésznek a mindennapjaitokba!