Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!  

 • Rólunk
 • Letöltések
 • Fejlesztőknek
 • Hírek
 • Piatnik Klub
 • Kapcsolat
 • Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!

   

  Hírek

  Társasjáték történelem

  Piatnik
  2022.02.17 00:00
  Társasjáték történelem
  Úgy gondoltuk ideje utánajárnunk annak, honnan is ered a társasjátékozás története és melyek voltak a legfőbb mérföldkövek a játékok készítésének és elterjedésének az életében.

  Az utóbbi években a társasjátékok népszerűsége folyamatosan növekszik és ez a tendencia csak tovább fog folytatódni. Úgy gondoltuk ideje utánajárnunk annak, honnan is ered a társasjátékozás története és melyek voltak a legfőbb mérföldkövek a játékok készítésének és elterjedésének az életében.

  Ismerd meg a társasjátékok történetét

  A történelem során majdnem minden civilizációban játszottak társasjátékokkal, amelyek közül néhány az írás kialakulásának idejéből származik. Több feltárás, ősi lelet és dokumentum is hivatkozik ezekre a korai játékokra.

  Az általunk ismert és valamilyen formában fennmaradt ősi játékok táblás játékok voltak. A hieroglifákból ismert, legrégebbi fennmaradt társasjáték a szenet, mely egy ókori egyiptomi táblás játék. A szent nevű játékot már i.e. 3100 körül említik. Eleinte egyszerűbb változatokban tűnt fel, majd bonyolultabbá vált és vallási jelentőségre is szert tett.

  Érdekes, hogy a középkorban a táblás játékok fejlődése megállt. Nem igazán ismerünk ma ebben a korszakban keletkezett játékokat, bár vannak olyan táblás játékok, amelyek ekkor váltak népszerűvé (mint például a sakk). A kártyajátékok elterjedése a 15. századtól indult meg Európában.

   

  A háborút követően előtérbe kerültek a társasok

  A legelső táblás társasjáték, melynek szerzőjét névről ismerjük az 1759-ben John Jefferys által kiadott ‘A Journey Through Europe’, vagyis Utazás Európán keresztül volt. Ezt követően, közel 100 évet kellett várni a A Parcheesi, azaz Ki nevet a végén? társasjátékra.

  Az első és második világháború után a fejlett nyugati gazdaságokban a szabadidő eltöltésének egyik népszerű formája a társasjáték lett. A növekvő igények miatt egyre több új játék került kiadásra.

  1934-ben került piacra a Monopoly mai változatának első kiadása. A játék fantasztikus sikert aratott, már az első évében 40 ezer darabot adtak el belőle. A társasok népszerűsége a 20. században tovább nőtt, rendszeresen jelentek meg a később ikonikussá váló darabok, mint a Rizikó vagy a Scrabble vagy éppen a webshopunkban is elérhető Activity.

  Érdekelnek az Activity kiadások

  Németországban a családok körében 1970-es évek vége felé vált egyre népszerűbbé ez az elfoglaltság. Többek között ennek is köszönhető, hogy a modern társasjátékok nagy része német szerzőktől származik. Amerikában elsősorban a hadi és terepasztalos játékok terjedtek el, és ezek játékosai jelentős szubkultúrát alakítottak ki.
  Érdekesség ehhez kapcsolódóan, hogy az európai típusú társasjátékok inkább gazdálkodással, szerencsével, valamint rövidebb játékidővel rendelkező játékok (Catan telepesei) addig az amerikai típusú társasjátékok általában hosszabb időt igényelnek és inkább harci jellegű, konfliktusokban gazdag társasok (ilyen játékok például a Rizikó, Talizmán).

  A több évszázados történelme során a társasjátékoknak számos válfaja alakult ki a stratégiaitól a kártyajátékokon keresztül egészen a szerencsejátékokig. A játékok fontosságát mi sem jelzi jobban, hogy egy külön tudományágat is elneveztek róluk, amely a ludológia nevet kapta.

  Nektek melyik a kedvenc társasjátékokot?

  Ismerd meg újdonságainkat webáruházunkban: IRÁNY A PIATNIKBOLT

  További érdekes tartalmakért kövesd Instagram oldalunkat: PIATNIK INSTAGRAM

  Kövesd Facebook oldalunkat, ahol további hasznos információkat találsz: PIATNIK FACEBOOK

  Amennyiben tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesülj újonnan megjelenő híreinkről, játékainkról: PIATNIK HÍRLEVÉL