Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!  

 • Rólunk
 • Letöltések
 • Fejlesztőknek
 • Hírek
 • Piatnik Klub
 • Kapcsolat
 • Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!

   

  Hírek

  Mi a titka a sikeres társasjátékoknak?

  Piatnik
  2017.03.27 00:00
  Mi a titka a sikeres társasjátékoknak?
  Napjainkban a társasjátékok népszerűbbek, mint valaha! Akár hiszitek, akár nem, még a konzolos játékok hatására sem csökkent a népszerűségük... sőt! Éppen ellenkezőeg!

  Napjainkban a társasjátékok népszerűbbek, mint valaha! Akár hiszitek, akár nem, még a konzolos játékok hatására sem csökkent a népszerűségük... sőt! Éppen ellenkezőleg!

  Miért ilyen népszerűek a hagyományos társasjátékok?

  Habár az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az online és konzolos játékok, mégsem előzték meg a hagyományos társasjátékokat éppen a nevéből is adódó funkciójuk miatt!

  A társasjátékok nagy előnye, hogy egy jó társaság, család, barátok kellenek hozzá, amit az online világ semmivel sem tud helyettesíteni!

  Mi a titka a sikeres társasoknak?

  Számunkra már-már természetes, hogy besétálunk az áruházba és a jobbnál-jobb társasjátékok hada áll Velünk szemben. Nekünk többnyire csak azt kell eldöntenünk, milyen stílusú és témájú játékot szeretnénk választani. Abba azonban nem gondolunk bele, milyen nagy munka és folyamat áll amögött, hogy egy játék valóban sikeres, kedvelt legyen és akár egy egész éjszakán át tartó szórakozást nyújtson a játékra éhezők számára!

  Nézzük csak, mik a jó játékok alapfeltételei!

  1. Ötletelés

  Egy jó játék az ötleteléssel kezdődik. Ez adja a lelkét mindennek!

  Sokszor volt már rá példa a nagy tervezők esetében is, hogy elkezdtek játszani egy-egy imádott játékkal, és minél többször játszottak vele, egy idő után saját szabályokat hoztak, esetleg saját kedélyük alapján picit átvariálták a játékot! Sőt, akár hiszitek, akár nem az egyik legnépszerűbb társasjáték az Activity is így indult!

  2. Egyszerű szabályok

  A cél a játék élménye! Éppen ezért korántsem egyszerű feladat egy játékot úgy kitalálni, hogy letisztult, érthető, de a szabályokat tekintve mégis tömör legyen. A kulcs talán ott rejlik, hogy minél egyszerűbb és kreatívabb egy játék, annál jobban szerethető mind a gyermekek, mind a felnőttek számára.

  3. Vannak-e hasonló játékok?

  Mindenek előtt az egyik legalapvetőbb kérdés, ami felmerül ötleteléskor, hogy van-e már hozzá hasonló társasjáték. A cél mindig egy teljesen új, szerethető játék kialakítása, ám a már-már telített játékpiacon ez korántsem könnyű feladat!

  Az első lépés tervezéskor, hogy készítsük el az elképzelésünket a rendelkezésre álló eszközökből, hogy mások számára is érthető legyen elképzelésünk. Állítsunk össze egy játék modellt és mutassuk be közeli hozzátartozóinknak a prototípust!

  4. Tesztek és javítások

  A legfontosabb lépés a tesztelés. Az elkészített játék modellt próbáljuk ki hozzátartozóinkkal, barátainkkal, szűk csoportokkal és teszteljünk! Próbálgassuk különböző felállásokban, létszámban és korosztályban, hogy meghatározhassuk és kialakíthassuk hozzá a legoptimálisabb szabályokat! A tesztek alapján pedig már tudni fogjuk pontosan mire van szükség a játékhoz, miket kell hozzá lefejleszteni (pl. hány dobókocka, bábú, kártyalap szükséges).

  5. Kiadó keresése

  Fel kell kutatni a lehetséges kiadókat, elküldeni nekik pontos tervezetünket, esetleg játék makettünket és szemléltetni elképzeléseinket. Ám mindez előtt érdemes megvizsgálni, hogy a felkeresett kiadó foglalkozik-e hasonló kaliberű játékokkal, esetleg van-e már ilyen a piacon!

  6. Fejlesztés, Design kialakítás

  Miután a kiadó is lefuttata a saját játék tesztjeit, indulhat a fejlesztés és gyártás! Itt azonban tudni kell, hogy a Design-t a kiadó találja ki és fontos, hogy a játék nevében is meg kell egyezni mindkét részről! Fontos, hogy jó nevet és csomagolást válasszunk társasunknak, ugyanis az áruházban már ezen múlik a siker, hogy a mi játékunk legyen az, amit levesznek a polcról!

  7. A játék a boltokba kerül!

  A legfontosabb pillanat pedig, amikor a társas már a boltokba kerül! Itt már csak az a cél, hogy minél többen érdeklődjenek a játék után, és tömegesen vigyék találmányunkat!

  A legtöbb társasból általában 5.000-30.000 darab fogy el. Természetesen ez függ a játék szerethetőségétől, design-jától, marketingjétől is.

  Érdekesség, amin bizonyára sokan nem lepődtök meg, hogy az egyik legsikeresebb társasjáték a már mindenki által ismert Activity, amiből már több, mint 8 millió darab kelt el!

  Tekintsd meg a Piatnik  játékok teljes kínálatát! Megnézem a társasjátékokat

  További érdekes tartalmakért kövesd Instagram oldalunkat: Piatnik Instagram

  Kövesd Facebook oldalunkat, ahol további hasznos információkat találsz: Piatnik Facebook

  Amennyiben tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesülj újonnan megjelenő híreinkről, játékainkról: Piatnik Hírlevél