Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!  

 • Rólunk
 • Letöltések
 • Fejlesztőknek
 • Hírek
 • Piatnik Klub
 • Kapcsolat
 • Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!

   

  Budapest

  1896-1949

  Piatnik Nándor És Fiai Játékkártyagyár

  1896-ban Piatnik Nándor gyermekei tulajdonképpen hazatértek atyjuk szülővárosába, amikor megvásárolták a tönkrement Első Magyar Kártyagyári Rt. Csengery utcai üzemét Budapesten.

  Hat éven át a Bécsben gyártott kártyaívek színezését, méretre vágását és a kártyalapok csomagolását végezték itt. A Bécsben Doppeldeutsche, Budapesten kétfejű-, kettős német- és svájci-német kártya néven gyártott, Schiller Tell Vilmos drámájának alakjait ábrázoló típust "Magyar kártya" felirattal kezdték forgalmazni.

  1903

  Új gyár

  Höfler Ignác műépítész tervei alapján új gyárat és lakóépületet építettek a Rottenbiller utca 17. sz. telken. 1905-ben kapták meg a magyar királyi címer használati jogát. 1910-re Magyarország egyetlen kártyagyárát tudhatták magukénak, felépült tehát a magyar Piatnik birodalom is. A cég vezetői Piatnik Rezső és Piatnik Rudolf lettek. A gépek ontották a kártyaíveket. A választék igen széles: a nemzeti kártyatípusok mellett készültek azok a különlegességek, melyek ma már keresett cikkei a műtárgy kereskedelemnek. Kezünkbe véve egy száz esztendős árukatalógust, száznál is nagyobb a választható játékok száma.

   

  1913

  Részvénytársaság

  A budapesti cég családi részvénytársasággá alakult 1.200.000 korona alaptőkével. Az I. Világháború és a trianoni békediktátum hatással volt a kártyagyártásra csakúgy, mint az 1920-as években a társadalom hazárdjáték tilalmi erőfeszítései. Az ország területének csökkenésével a hazai kártyaigény jelentősen csökkent. Ennek kiváltására külföldi piacokat kerestek és találtak. A kereskedelmi forgalomba kerülő játékkártya csomagok száma 1928-ban pl. 447 ezer volt. 1938-ban gyárbővítést hajtottak végre a Rottenbiller utcában és megkezdték a dobozgyártást, nyomtatványok, címkék és levelezőlapok nyomtatását. 1942-ben 1.482.000 pengő tőkével korlátolt felelősségű társasággá alakultak. A cégvezetők ekkor Piatnik Lajos és Piatnik Rudolf voltak.  A Piatnik budapesti gyára az 1920-1930-as években 200 alkalmazottat foglalkoztatott, negyed részben nőket.

   

  1944

  Háború

  Rendszeresek lettek Budapesten a bombázások. Az angol légierő pilótái nem csak katonai- és ipari létesítményeket céloztak meg, de a lakóterületek támadásával sok szenvedést okoztak a polgári lakosságnak is. Egy ilyen akcióban találat érte a Piatnik gyárat, lehetetlenné téve a háborús viszonyok között egyébként is papír- és festékhiánnyal bajlódó üzem működését.

   

  1946

  Felügyelet

  A nyomdát állami felügyelet alá helyezték. A tulajdonosok nem szólhattak bele a cég működésébe, aláírásuk az okmányokon csak névleges volt. Az 1948. évi XXV. törvény alapján államosították a Piatmik kártyagyárat, mely végül a külföldi tulajdon miatt csak egy évvel később valósult meg. 1949. márciusban a belügyminiszter a külföldön maradt Piatnik Rudolfot megfosztotta magyar állampolgárságától és vagyonát elkobozta. Piatnik Lajos decemberben hagyta el a gyárat. Az állam által megállapított vételárat fizettek a tulajdonosoknak. Szemtanúk szerint Piatnik Lajos egy kézitáskát vihetett magával a kártyabirodalomból és indult útnak Bécs felé.

   

  1946

  Piatnik Budapest Kft.

  Az államosítás óta eltelt négy évtized. 1989-ben a Szórakaténusz Játékmúzeum nagyszabású kártyakiállítást rendezett Kecskeméten. Az esemény aktualitását adta, hogy az 1987-ben elhunyt Rodolfo (Gács Rezső, 1911-1987) bűvészhagyatékát leánya az intézménynek adományozta. A kollekció része volt egy 600 darabos játékkártya gyűjtemény. A Rodolfo hagyaték, Jánoska Antal kártyagyűjteménye és múzeumi intézmények birtokában lévő ritkaságok legszebb darabjai kerültek kiállításra. 1990-1992-ben a Játékkártyák Magyarországon című kiállítás 15 városban mutatkozott be. A tárlat védnöke a Ferdinand Piatnik und Söhne Wiener Spielkartenfabrik volt. Ernst Rudolf Ragg felismerve a kedvező politikai és gazdasági változásokat döntött arról, hogy a Piatnik termékek ismét jelenjenek meg Magyarországon. Két régi kártya reprodukciója is elkészült.

  Sikertelen partnerkapcsolatok után végül 1993-ban alakult meg a Piatnik Budapest Kft. Székhelye a külső Bécsi úton épített irodában és raktárban volt, majd beköltöztek az Árpád-fejedelem úti raktárházba. Sikerrel hajtották végre a feladatot: ismét bevezetni a játékos köztudatba a Piatnik márkanevet. Ma a Piatnik Budapest Kft. modern körülmények között látványos bemutatóteremben, korszerű raktárral várja partnereit a Bécsi úton.