Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!  

 • Rólunk
 • Letöltések
 • Fejlesztőknek
 • Hírek
 • Piatnik Klub
 • Kapcsolat
 • Üdvözlünk a Piatnik hivatalos magyarországi weboldalán!

   

  Hírek

  Ismerd meg a Carcassonne stratégiai játék történtét

  Piatnik
  2021.08.13 00:00
  Ismerd meg a Carcassonne stratégiai játék történtét
  A különböző stratégiai játékok napjainkban aranykorukat élik. Ezúttal a méltán népszerű Carcassonene stratégiai játék történetét és kiadásait mutatjuk be részletesen.

  A különböző stratégiai játékok napjainkban aranykorukat élik. Ezúttal a méltán népszerű Carcassonene stratégiai játék történetét és kiadásait mutatjuk be részletesen.

  Honnan ered a játék?

  Carcassonne a világ egyik legismertebb erődvárosa, mely az UNESCO Világörökség része. Állítólag a szerzőt, Klaus-Jürgen Wrede-t a Dél-Franciaországban található várban tett látogatása inspirálta a játék megalkotásában. Ebből kifolyólag a társasjáték a középkorban játszódik, nevét pedig Carcassonne váráról kapta, mivel a játékosok egyik fontos feladata minél nagyobb erődített városok létrehozása.

  A kritikusok már 2000 őszén a játék megjelenés után megjósolták, hogy a Carcassonne nagy eséllyel indulhat 2001-ben az „Év játéka” (Spiel des Jahres) díjért, melyet el is nyert. További érdekesség, hogy a stratégiai játékot eddig 25 nyelvre fordították le, többek között magyarra is.

  Mi a játék koncepciója?

  Egy végtelenül egyszerű lapkalerakó játékról beszélünk, amiben egy francia tájat építünk és népesítünk be „meeple” figurákkal. Mit takar a „meeple” név? Az „én embereim”: a my és people szavakból áll össze. Találunk a dobozban többek között 72 db kartonból készült, négyzet alakú tájlapkát, melyen egy középkori táj különféle részletei láthatók.

  A játékszabály egyszerű: húzz egy lapkát, rakd a többihez az asztalon, és ha akarsz, akkor tegyél az éppen lerakott lapkára egy alattvalót. A területkártyák letételével lépésről lépésre egy kolostorokkal, városokkal, utakkal, mezőkkel tarkított táj kel életre, melyet útonállók, szerzetesek, lovagok és földművesek népesítenek be, értékes pontokhoz juttatva a játékosokat.

  A Carcassonne igazi varázsa többek között sokszori újrajátszhatóságában rejlik, hiszen már az alapjáték 72 lapkája is rengeteg kombinációs lehetőséget rejt magában.

  Ismerd meg a Carcassonne kiegészítéseket

  Több hivatalos kiegészítő is piacra került a Carcassonne több mint 20 éves fennállása során, melyek számos új szabályt adnak az alapjátékhoz, valamint új területlapkák is megjelennek velük. Összesen 10 különböző kiegészítő játék érhető el, Piatnikbolt webáruházunkban ebből az első három kiegészítés érhető el: a Fogadók és Katedrálisok, a Kereskedők és építőmesterek, valamint a Hercegnő és a Sárkány.

  A klasszikus, alap kiadáson kívül 3 különböző, de önálló Carcassonne játék is elérhető kínálatunkban:

  Jubileumi Carcassonne kiadás

  Exkluzív, limitált számban elérhető játék, mely a Carcassonne játék fennállásának 20. évfordulójának alkalmából készült. Megújult dizájnnal és különleges elemekkel gazdagodott. A társasjáték összesen 104 tájlapkát tartalmaz, amelyek aprólékosabb, egyedibb kidolgozást kaptak. 72 lapkán utak, városok és kolostorok láthatóak, 17 tájlapkán a megszépült folyó részletei találhatóak; emellett a doboz tartalmaz még 15 jubileumi lapkát is. A jubileum alkalmából, a követőkhöz tartozik még egy ív matrica is.

  Érdekel a játék

  Carcassonne Vadászok és gyűjtőgetők

  Ez a stratégiai játék egy sok-sok évezredekkel ezelőtti korba repít vissza, ahol Carcassonne városa elterül a hatalmas várral és a várost körbeölelő várfallal már évezredekkel azelőtt emberek laktak. A játékmenet ebben a kiadásban is változatlan, továbbra is tájlapkákat kell lehelyezni, így alakul ki az erdőkkel, folyókkal, valamint a folyókat összekapcsoló tavakkal tarkított táj.

  Érdekel a játék

  Carcassonne Safari

  Ez a társasjáték az afrikai szavannán zajlik. A résztvevők minden húzás után egy tájlapkát tesznek le, így építik fel a szavannát és fedezik fel a tájat. Eközben igyekeznek minél több pontot szerezni és gondoskodni a vízlelőhelyekről is. A végső értékelésnél derül ki, hogy ki gyűjtötte a legtöbb pontot.

  Érdekel a játék

  Neked melyik a kedvenc Carcassonne játékod? Oszd meg velünk!

   

  Fedezd fel további stratégiai játék kínálatunkat webshopunkban: IRÁNY A PIATNIKBOLT

  További érdekes tartalmakért kövesd Instagram oldalunkat: PIATNIK INSTAGRAM

  Kövesd Facebook oldalunkat, ahol további hasznos információkat találsz: PIATNIK FACEBOOK

  Amennyiben tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy biztosan értesülj újonnan megjelenő híreinkről, játékainkról: PIATNIK HÍRLEVÉL